vrijdag 23 juli 2010

ZOMERPAUZE
Ik wil jullie bedanken voor alle leuke reacties om mijn blog en voor het mogen volgen van al jullie mooie foto's, tips en verhalen. Leuk om dagelijks je post in te zien en te genieten van die mooie dingen.
Nu neem ik zomerpauze. Er komen veel gasten en familie en dat vergt aandacht. Er staan ook veel tentoonstellingen en feesten op het programma. We hebben al een jaarlijks terugkerende kunstmanifestatie bezocht in Fondremand. Een geweldige sfeer.

Dit is Elske. Zij is een heel goede vriendin van mij. En woont een gedeelte van het jaar hier in de buurt. Ze maakt prachtige viltcreaties en heeft in Nederland naamsbekendheid. Ik ben heel trots op haar want zij stond voor het eerst op de kunstmarkt in Fondremand en werd overladen met complimenten. 
 
Natuurlijk kon je ook heerlijke dingen kopen. Schitterend hoe de bakker hier zijn brood presenteert en de kleuren van de kruiden nodigen uit tot het maken van heerlijke gerechten.
Bij kunst hoort ook muziek. Deze vader heeft voor zijn zoontje een klein orgeltje gebouwd. Ze genoten er allebei zichtbaar van en het gaf ook nog een mooi geluid. De foto hieronder laat zien dat je ook bij 36 graden niet uit het pak gaat.

                        Ik wens jullie een heerlijke vakantie en een prachtige nazomer.

maandag 5 juli 2010

Franse Dansmariekes

Ons huis staat aan een plein. Gelukkig zit er een hoge muur tussen en we kunnen dus niet zien wat er gebeurt. Het is ook meestal rustig, maar een paar keer per jaar begint alles te leven en dat hoort ook bij een dorp. Zo is er de kermis in het vroege voorjaar, worden er bruiloften en partijen in het dorpshuis gegeven en wordt er op 14 juli feest gevierd. Maar vandaag is het de dag voor de "dansmariekes". Een wedstrijd die uitermate goed voorbereid is. Het is een regionaal gebeuren en de deelnemers komen uit verschillende departementen. De dansmariekes luisteren veel feesten op en zijn zeer populair. Sommige Mariekes komen nooit de kindertijd te boven. Dan worden ze trainer. Ik begaf me buiten de muur om het feest mee te maken.
Het is knap om te zien hoe de scènes worden opgebouwd. Het publiek is voltallig en dat doet de dansers veel plezier. Alles gaat in een rustig tempo en natuurlijk vliegen de stokken vaak de lucht in, maar klein en groot geniet er van.
Je hebt brutaaltjes..
van die serene meisjes met een mooie glimlach..
meisjes die het ook wel willen...
en die klein zijn, maar het ècht al kunnen.

 Het publiek smult mee. De presentator is schor van enthousiasme. De microfoon kraakt als hij de groepen beschrijft. En dat doet hij uitgebreid. De groepen komen uit verschillende departementen. Wel op tachtig kilometer afstand. De kostuums worden uitgebreid beschreven en hij gaat in op de kleinste details, waarop het publiek telkens met applaus reageert. Hilarische vondsten passeren zijn lippen. Een "blauwe" groep wordt vergeleken met azuurblauwe zeemeerminnen, een groepje meisjes met witte hoofdtooien noemt hij edele vogels. De werkelijke namen van de groepen zijn ontleend aan de plaats van herkomst, maar vaak ook aan de natuur. Zo heb je "La Luna", "Le Vent" en de namen van andere hemellichamen komen vaak voor.
Je hebt majorettes met laarzen....
romige meisjes met hoofdtooien....
Kleurige, van zon, maan en sterren tegelijk..
en stoere meiden
Tenslotte komen alle groepen tegelijk op..
ze doen hun best zo gelijk mogelijk te dansen
en dan is het wachten op de uitslag. Een strenge jury bepaald wie de winnaar is van vandaag.
Gelukkig zijn er bekers genoeg en elke groep krijgt er wel een. De allerkleinsten een klein bekertje,
de "professionals" een grote.
Als alle auto's zijn vertrokken, de kraampjes zijn ingeklapt en de banken zijn opgeruimd, geniet de organisatie nog lang na van een geslaagde dag.
Daarna keert de rust terug op het plein.